Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011


Λονδίνο Σε επίπεδα-ρεκόρ το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής
Η απώλειά τους είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 1.450 ετών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια και το μέγεθός της


Η απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής έχει φθάσει σε επίπεδα- ρεκόρ των τελευταίων 1.450 ετών σε ό,τι αφορά τη διάρκεια και το μέγεθός της. Μάλιστα οι έντονες τάσεις μείωσης των πάγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες μαρτυρούν ότι σύντομα τα καλοκαίρια οι πάγοι θα εξαφανιστούν από την Αρκτική, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο των ΗΠΑ το 2011 οι πάγοι της Αρκτικής έφθασαν στο δεύτερο μικρότερο μέγεθός τους από το 1979 καλύπτοντας 4,33 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της νέας μελέτης Κριστόφ Κίναρντ, γεωγράφος από το Centro de Estudios Avanzados en Zonas Aridas στη Χιλή «μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί η διάρκεια και το μέγεθος του ανησυχητικού φαινομένου».
Ο ειδικός σημείωσε ότι «η δραστική και συνεχής μείωση των πάγων που βλέπουμε μέσω των δορυφόρων δεν φαίνεται να είναι φυσιολογική και μαρτυρεί ότι θα υπάρξει συνέχιση αυτής της τάσης στο μέλλον».

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=431764&h1=true

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011


 Το ποδήλατο ξαναγεννιέται!

Πιάστε το ποδήλατο από το τιμόνι και χωρίς να ανεβείτε στη σέλα «τρέξτε» το για κάποια απόσταση κρατώντας το ίσιο και σταθερό. Αφήστε το. Αν έχετε αναπτύξει αρκετή ταχύτητα αυτό θα συνεχίσει να τρέχει μόνο του, ευθυτενές και αυτόνομο. Ακόμη και αν για κάποιον λόγο γείρει, θα ανακτήσει την ισορροπία του και θα συνεχίσει όρθιο την πορεία του.
Οποιοδήποτε ποδήλατο, κάθε μεγέθους και κάθε είδους, έχει αυτή τη μαγική ικανότητα ισορροπίας. Αυτός είναι άλλωστε και ένας λόγος που πολλοί δυσκολεύονται να μάθουν να το οδηγούν - πρέπει να αφεθείς σε αυτό, να του επιτρέψεις να «σε πηγαίνει». Αν ακολουθήσεις την κίνησή του, δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσει να πέσεις.
Η «αυτοσταθερότητα», που το συνοδεύει από τις πρώτες πεταλιές του, είναι γνωστή στους λάτρεις του εδώ και ενάμιση αιώνα. Κατά καιρούς πολλοί έχουν αποπειραθεί να την εξηγήσουν. Αρχικά είχε αποδοθεί στο γυροσκοπικό φαινόμενο από την κίνηση των τροχών. Αργότερα σε αυτόν τον παράγοντα προστέθηκε το λεγόμενο ίχνος ή τρέιλ (trail) - η θέση του σημείου επαφής της μπροστινής ρόδας με το έδαφος σε σχέση με τον άξονα του τιμονιού. Και εδώ το ζήτημα είχε θεωρηθεί λήξαν.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=431905
Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA)
Μήνυμα για την
Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
27 Νοεμβρίου 2011


Αγαπητοί φίλοι,
η εξαιρετική δουλειά που κάνουν στον χώρου του θεάτρου στην εκπαίδευση σε όλον τον κόσμο τα μέλη - φορείς του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας.  Και όλοι μας ως παιδαγωγοί του θεάτρου/δράματος έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από την πρακτική του άλλου.
Η συμμετοχή μας σε διαδικασίες μάθησης και δημιουργίας θεάτρου/δράματος με παιδιά και νέους μας επιτρέπει να είμαστε δίπλα τους και να τους βοηθάμε συνέχεια στη διαμόρφωση των στάσεων και των αντιλήψεών τους. Τους βοηθάμε να αναλογιστούν τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος και πώς πρέπει να ζούμε και να δουλεύουμε όλοι μαζί αρμονικά. Αυτό το στοιχείο βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς μας. Οι κόσμοι που δημιουργούμε με τα παιδιά, παρόλο που τις πιο πολλές φορές είναι φανταστικοί, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο κι αυτά κι εμείς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και προσλαμβάνουμε τον πραγματικό κόσμο.
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει για όλους μας αφορμή να μοιραστούμε προσωπικές κι επαγγελματικές εμπειρίες και σκέψεις για τη δουλειά μας. Ας κάνουμε μια παύση κι ας στοχαστεί ο καθένας μας  πάνω στα ακόλουθα ερωτήματα:
• Για ποιό θεατρικού-παιδαγωγικού χαρακτήρα επίτευγμά μου είμαι ιδιαίτερα περήφανος-η φέτος;  Ας το μοιραστούμε με κάποιον.
• Άλλαξε  καθόλου η πρακτική μου ή ο τρόπος σκέψης μου αυτό το χρόνο; Αν ναι, γιατί; Κι αν όχι, γιατί όχι;
Εκείνο για το οποίο είμαι εγώ περήφανη φέτος, είναι ότι παραιτήθηκα από τη δουλειά μου τον Ιούνιο για να έχω περισσότερο χρόνο για τον IDEA. Δεν το μετανιώνω καθόλου.
Έμαθα πως «όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη». Η απόφασή μου να είμαι περισσότερο χρόνο στη διάθεση των μελών του IDEA ανά τον κόσμο για συναντήσεις και συνεργασίες άνοιξε νέες προοπτικές για τον Οργανισμό μας.  Οδήγησε σε πολύ σημαντικές δικτυώσεις και δημιούργησε ευκαιρίες για προώθηση και υπεράσπιση του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση καθώς και  για σχετικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα αυτά με πλούτισαν κι εμένα και ως άνθρωπο και ως παιδαγωγό του δράματος.
Όσο αφορά τη δική μου πρακτική και τον τρόπο σκέψης μου, επηρεάστηκαν από πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.  Εκείνη, όμως, που με σημάδεψε ήταν η εμπειρία του μεγάλου σεισμού στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας το Φεβρουάριο που μας πέρασε. Βρισκόμουν εκεί για να μιλήσω σε μια συνδιάσκεψη για το θέατρο/δράμα στην εκπαίδευση. Λίγο αργότερα παρακολούθησα μια ταινία για τη θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση που ξεκίνησε ο Peter o’ Connor με παιδιά του Christchurch μετά το σεισμό. Η ταινία αυτή με τίτλο “Earhtquake: a teaspoon of light” (μπορείτε να τη βρείτε και στο youtube), και η προσωπική μου εμπειρία από το σεισμό με βοήθησαν να δω με άλλο μάτι τη δύναμη που έχει το θέατρο/δράμα στην εκπαίδευση να μας παρέχει έναν ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε να επανεξετάσουμε δημιουργικά το παρελθόν και να οικοδομήσουμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας για το μέλλον.
Όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας μας στις 27 Νοέμβρη 2011, ας  αφιερώσει λίγο χρόνο να σκεφτεί πάνω στα παραπάνω ερωτήματα.  Και ας συνεχίσουμε να βοηθάμε τον κόσμο, τα παιδιά και τους νέους μας να βρουν την ελπίδα. Μέσα από τη δουλειά μας ως παιδαγωγοί του θεάτρου/δράματος ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να δουν  τα όνειρά τους για το μέλλον να παίρνουν σάρκα και οστά.
Patrice Baldwin
Πρόεδρος του IDEA

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011


Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σήμερα

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η επέτειος αυτή έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.



Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο
Ερμηνεία: Τάνια Τσανακλίδου


 

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011



Μάνος Λοΐζος, Ο δρόμος

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011


Ένα διαφορετικό ενυδρείο στην Ιαπωνία...

Το ενυδρείο Churaumi Aquarium βρίσκεται στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η κύρια δεξαμενή αποκαλέιται Kuroshio Sea, περιέχει 7.500 κυβικά μέτρα νερό και έχει μια τεράστια διάφανη επιφάνεια από ακρυλικό γυαλί διαστάσεων 8,2 επί 22,5 μέτρα και παχος 60 εκατοστά.
Το ενυδρείο περιλαμβάνει πολύ μεγάλη ποικιλία θαλασσίων ειδών, μεταξύ των οποίων καρχαρίες και φάλαινες.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011


To πράσινο σχολείο στο Μπαλί






Πάτησε το σχετικό βελάκι για να επιλέξεις τη γλώσσα του βίντεο

Δεν υπάρχουν πολλά σχολεία στον κόσμο που βρίσκονται στη μέση της ζούγκλας και είναι ευαισθητοποιημένα σε θέματα που αφορούν τον πλανήτη. Κατασκευασμένο αποκλειστικά από μπαμπού, φιλικό προς το περιβάλλον και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το Green School είναι ένα project του Τζον Χάρντι και της γυναίκας του Σίνθια. Σχεδιαστές κοσμημάτων και οι δύο, είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Μπαλί εδώ και 35 χρόνια και ξεκίνησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα το 2007, όταν πούλησαν την επιχείρησή τους με σκοπό να κατασκευάσουν το πρώτο πράσινο σχολείο. Μέσα στη ζούγκλα και χτισμένο δίπλα στον ποταμό Αγιούνγκ, το multi-culti σχολείο έχει μια κεντρική κατασκευή σε σχήμα σπιράλ που είναι η μεγαλύτερη κατασκευή από μπαμπού στον κόσμο.
Το Green School λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008 και εκτός από τα αγγλικά, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, οι μαθητές του σχολείου βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη φύση και αποκτούν γνώσεις για το περιβάλλον και για το πως μπορούν να προστατεύσουν τον πλανήτη. Στο σχολείο παρακολουθούν μαθήματα περίπου 120 παιδιά ηλικίας τριών έως δεκαέξι ετών με κοινό σημείο αναφοράς την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα οικολογίας.
Το σχολείο περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, γυμναστήριο, γήπεδα, εστίες, γραφεία και καφετέρια, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων και κηπουρική. Φυσικές πηγές ενέργειας των 75 κτιρίων του σχολείου είναι μία υδροηλεκτρική γεννήτρια και οι ηλιακοί συλλέκτες. Με 16 Δυτικούς και 12 Ινδονήσιους δάσκαλους, το Green School είναι το πρώτο σχολείο στο οποίο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν μπαμπού -που αποτελεί τοπικό προϊόν στην Ινδονησία-, λαχανικά και κακάο, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο χρήσιμες «πράσινες» συνήθειες. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά ή να παρέχει εθελοντική εργασία στο σχολείο, ακόμα και να προσφέρει μία υποτροφία σε ένα παιδί για να φοιτήσει στο μοναδικό περιβάλλον του Green School.



http://www.thea.gr/blog/311-To-Prasino-Sxoleio-sto-Mpali-article

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

11/11/11


 Εναν αιώνα έχει να εμφανιστεί ημερομηνία με έξι «άσσους» ή τρία 11 στη σειρά και αυτό θα συμβεί αύριο Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011.
Για τους περισσότερους δεν είναι παρά ένα «παιχνίδι» αριθμών. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που το εξηγούν από κοσμικής απόψεως θεωρώντας την ημερομηνία είτε άκρως ευνοϊκή είτε γρουσούζικη, χωρίς να λείπουν και οι καταστροφολόγοι που δεν αποκλείουν τη συντέλεια του κόσμου (προλαμβάνοντας όσους υποστηρίζουν ότι,
σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια, αυτό θα συμβεί στις 21/12/2012).
Σύμφωνα με την αποκρυφιστική αριθμολογία, όταν το «11» βρίσκεται ανάμεσα στους «θείους» αριθμούς «10» και «12» έχει πολύ κακή σημασία. Αν έχεις τρία 11 στη σειρά, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.
Μέχρι και μία νέα ταινία τρόμου με τίτλο «11/11/11» έχει γυριστεί για την περίσταση. «Την ενδέκατη ημέρα του ενδέκατου μήνα του ενδέκατου έτους μία πύλη θα ανοίξει», μας προειδοποιεί το σχετικό τρέιλερ.
Δεν λείπουν όμως και οι σύγχρονοι αριθμολόγοι, που θεωρούν ευνοϊκή ημερομηνία την 11/11/11, στο ευρύτερο πλαίσιο νοοτροπίας της «Νέας Εποχής» (New Age), θεωρώντας ότι η Γη θα κατακλυστεί από θετική ενέργεια που θα ανεβάσει το επίπεδο συνείδησης των ανθρώπων, οπότε η ημερομηνία είναι κατάλληλη να παντρευτεί κάποτε ή να ξεκινήσει μια νέα καριέρα.
Πολλοί, πάλι, συνδυάζουν το 11 με τα τυχερά παιχνίδια, οπότε τη συγκεκριμένη μέρα ίσως έχουν αυξημένη διάθεση να ποντάρουν κάπου.
Βεβαίως οι ανθρωπολόγοι και οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι όλα αυτά δεν προέρχονται παρά από την παμπάλαιη ανθρώπινη τάση να βρίσκουμε νόημα και σύμβολα σε τυχαία περιστατικά και σχήματα, τροφοδοτώντας έτσι την υπερφυσική μας διάθεση.
Ενδεικτικά, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όσο περισσότερη σημασία δίνει κανείς σε κάτι, όπως στον αριθμό 11, τόσο θα αρχίσει να το βλέπει γύρω του (π.χ. στο ρολόι του, όταν η ώρα είναι 11:11).
Όπως διαβεβαιώνουν, στις 11/11/11 κανείς δεν έχει να φοβάται κάτι, αλλά ούτε και να υπεραισιοδοξεί. Οι ουρανοί δεν θα ανοίξουν, ούτε για καλό ούτε για κακό.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ένας τυφλός ζωγράφος...

Ο Τούρκος ζωγράφος Esref Armagan αν και γεννήθηκε τυφλός αυτό δεν τον εμπόδισε να «βλέπει» τον κόσμο και μετά να τον ζωγραφίζει με εντυπωσιακή ρεαλιστικότητα και λεπτομέρεια.
Ο Armagan γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Το ένα από τα δυο του μάτια δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί λόγω ατροφικού βλαστού και το άλλο είναι μικροσκοπικό και γεμάτο ουλές. Δεν είναι δυνατό να μάθουμε εάν είχε κάποιου είδους όραση όταν ήταν νήπιο, αλλά σίγουρα δεν κατάφερε ποτέ να δει φυσιολογικά και αυτή τη στιγμή ο εγκέφαλός του δεν μπορεί πλέον να ανιχνεύσει το φως.
Οι ζωγραφιές του είναι αφοπλιστικά ρεαλιστικές. Και οι ικανότητές του είναι αξιοσέβαστες. «Για δεκαετίες έχω κάνει εξετάσεις σε τυφλούς ανθρώπους,» δηλώνει ο John Kennedy, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, «και δεν έχω δει ποτέ τέτοιο επίτευγμα.


Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011


Οι πολλοί φίλοι…μεγαλώνουν τον εγκέφαλο
 Όσο περισσότεροι οι φίλοι, τόσο μεγαλύτερος ο εγκέφαλος.

 Η ύπαρξη ενός μεγάλου κοινωνικού δικτύου και πολλών φίλων φαίνεται πως οδηγεί σε μεγέθυνση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτό δείχνουν πειράματα σε πιθήκους μακάκους, που διενήργησαν βρετανοί επιστήμονες, κάτι που, αν όντως ισχύει και για τους ανθρώπους, σημαίνει ότι όσοι είναι πιο κοινωνικοί και διαθέτουν περισσότερους φίλους, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebooκ και το Twitter, επεκτείνουν με ανάλογο τρόπο τον εγκέφαλό τους.
Ο ερευνητές του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Τζερόμ Σάλετ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» και το «Scientific American», έκαναν μελέτες με 23 μακάκους, από τους οποίους ο ένας κρατήθηκε σε απομόνωση, ενώ οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν σε ομάδες διαφορετικού μεγέθους (δύο επτά ατόμων), επί 15μήνες.
Οι Βρετανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που ζούσαν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, που αφορούν την επεξεργασία των κοινωνικών πληροφοριών, όπως π.χ. αυτές που εμπλέκονται στην αναγνώριση προσώπων, στην κατανόηση των χειρονομιών και των κραυγών των άλλων κ.α. Όσο προστίθεντο στο κλουβί περισσότεροι μακάκοι, τόσο αύξανε ο όγκος του εγκεφάλου όλων (αύξηση της μάζας της φαιάς ουσίας σε ποσοστό περίπου 5% για κάθε έξτρα «συγκάτοικο»).
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζώα με την περισσότερη φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό τους, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται η περιοχή του εγκεφάλου από την οποία εξαρτάται η κατανόηση των άλλων, αναλάμβαναν πιο κυριαρχικό ρόλο. Η θέση ενός ζώου στην ιεραρχία εξαρτάται από τις κοινωνικές επαφές του, δηλαδή από τη δυνατότητά του να κάνει φίλους και να συνάπτει συμμαχίες, έτσι ώστε να έχει προνομιακή πρόσβαση στους διαθέσιμους πόρους, ιδίως στην τροφή. Μία προηγούμενη μελέτη, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of the Royal Society B», είχε συσχετίσει τον αριθμό των online φίλων με το μέγεθος ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου.
Οι νέες πρόσφατες μελέτες, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου στα θηλαστικά, δηλαδή την ικανότητα μεταβολής του με το πέρασμα του χρόνου, είτε μεγαλώνοντας, είτε μικραίνοντας. Έως τώρα εθεωρείτο σίγουρο ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε με την εκμάθηση νέων φυσικών και πρακτικών ικανοτήτων, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, κάτι που, με τη σειρά του, επηρεάζει τη θέση του ατόμου στην κοινωνική ιεραρχία και το «στάτους» του μεταξύ των άλλων μελών του είδους του.
Σύμφωνα με τον Σάλετ, η νέα μελέτη δείχνει πως «τα νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο των ανθρώπων, τα οποία επεξεργάζονται τις κοινωνικές πληροφορίες, εξελίχτηκαν με βάση προϋπάρχοντα δίκτυα που έκαναν ανάλογους κοινωνικούς «υπολογισμούς» στους πιθήκους».
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_04/11/2011_413228

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Σοφά λόγια
Οτιδήποτε μοιράζεις στη ζωή σου, επιστρέφεται. Γι’ αυτό πρόσεξε τι μοιράζεις.
Έχουμε 2 αφτιά και 1 στόμα, και με αυτήν την αναλογία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε! Πιθανόν το μεγαλύτερο από όλα τα λάθη σου, είναι να μη γνωρίζεις κανένα!  Η ευτυχία δημιουργεί φίλους. Η δυστυχία τους δοκιμάζει.
Μπορείς να καταλάβεις την ποιότητα ενός ανθρώπου αν παρατηρήσεις πως συμπεριφέρεται σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα να του προσφέρουν !

Το Internet ζυγίζει όσο μια... φράουλα- Θοδωρής Λαΐνας
Το «βάρος» του διαδικτύου μετρήθηκε σε εκπομπή επιστήμης



Ένας καθηγητής μαθηματικών διαπίστωσε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (τα eBooks) βαραίνουν όσο μεγαλώνει ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτές. Με βάση τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο μαθηματικός, μια εκπομπή επιστήμης που μεταδίδεται στο Διαδίκτυο υπολόγισε το βάρος ολόκληρου του κυβερνοχώρου και υποστηρίζει ότι το Internet ζυγίζει όσο... μια φράουλα!
Το ψηφιακό ζύγισμα
Ο Τζον Κουμπιάτοβιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η αποθήκευση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στις συσκευές eBook δεν αυξάνει τον αριθμό των ηλεκτρονίων αυτών των συσκευών. Αυξάνονται όμως τα επίπεδα ενέργειας των ηλεκτρονίων. Η σχέση ανάμεσα στην ενέργεια και τη μάζα (η περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν) σημαίνει ότι η αύξηση των επιπέδων ενέργειας προκαλεί αυτόματα και αύξηση της μάζας.
Τα μέλη της εκπομπής «Vsauce» που προβάλλεται μέσα στη δημοφιλή πύλη βίντεο YouTube αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο για να μετρήσουν το βάρος του Internet. Υπολόγισαν τα δεδομένα που βρίσκονται στους 75-100 εκατομμύρια διακομιστές του πλανήτη στους οποίους στηρίζεται ο κυβερνοχώρος.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συνολικό βάρος των ηλεκτρονίων που απαιτούνται για να λειτουργούν όλοι αυτοί οι διακομιστές είναι 50 γραμμάρια – όσο περίπου ζυγίζει μια φράουλα. Η μέτρηση έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η οικιακή χρήση του Internet. Αν συμπεριληφθούν λοιπόν και οι υπολογιστές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένοι στο Internet από τα σπίτια, το βάρος του κυβερνοχώρου τριπλασιάζεται και αντιστοιχεί σε... τρεις φράουλες.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011


ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ - ΠΑΡΑΜΥΘΙ



Ένα τραγούδι που το αγαπώ πολύ!! Το αφιερώνω σε όλους εκείνους που έχουν το θάρρος να λένε και να αντιμετωπίζουν επώνυμα την αλήθεια με όποιο κόστος και αν έχει αυτή!!!

Σοφά λόγια

  • Η πραγματικότητα είναι πάντα η ίδια. Και είναι αυτό που είναι. Ωστόσο, όπως στο παραμύθι, ο άνθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει μια κατάσταση με τον έναν τρόπο ή με τον ακριβώς αντίθετο. Πρόσεχε τι αντιλαμβάνεσαι έλεγε κάποτε ένας σοφός. Αν ό,τι βλέπεις ταιριάζει "γάντι" με την πραγματικότητα που περισσότερο σε βολεύει... τότε μην πιστεύεις στα μάτια σου.
  • Ο καλύτερος και ο ειλικρινέστερος σύντροφος της ζωής είναι η ΣΙΩΠΗ!!!!!!!

Πόλη από οδοντογλυφίδες!!

 Ο καλλιτέχνης Scott Weaver έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο, αλλά απίστευτα λεπτομερές μοντέλο του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιώντας 100.000 οδοντογλυφίδες.
Το γλυπτό ξεκίνησε όταν ο Weaver δημιούργησε αρχικά την Golden Gate Bridge και την Lombard Street. Στην συνέχεια αποφάσισε να προσθέσει και την υπόλοιπη πόλη. Τρεις χιλιάδες ώρες εργασίας αργότερα, και το αριστούργημα ήταν έτοιμο.









http://www.rollingthroughthebay.com/

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011



Ήξερες ότι...

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη είναι -89,2 βαθμούς Κελσίου (Ανταρκτική 1983)
Ήξερες ότι...
Το αράπικα φυστίκια είναι ένα από τα συστατικά του δυναμίτη!
Ήξερες ότι...
Στην Κίνα γιορτάζουν τα γενέθλια μόνο κάθε δέκα χρόνια!
Ήξερες ότι...
Σε ολόκληρη τη ζωή μας θα περπατήσουμε συνολικά 3 φορές το γύρο του κόσμου!
Ήξερες ότι...
Το πιο ακριβές ρολόι σε όλο τον κόσμο είναι το ατομικό χρονόμετρο NBS6, το οποίο έχει μέγιστη παρέκκλιση ένα δευτερόλεπτο κάθε 300 χιλιάδες χρόνια!
Ήξερες ότι...
Το φως κάνει 8 λεπτά για να φτάσει στη Γη από τον ήλιο!
 Ήξερες ότι...
Τα πόδια μας είναι κατά 5 με 10% μεγαλύτερα στο τέλος μιας ημέρας!

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011


Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης

 Τραγούδι: Γεια σου κύριε μενεξέ- στίχοι Οδυσσέα Ελύτη

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Καλό μήνα!



Παροιμίες για το μήνα Νοέμβριο
  • Τον Οκτώβρη τα κουδούνια , το Νοέμβρη παραμύθια.
  • Το Νοέμβρη και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες.
  • Η πούλια βασιλεύοντας το μήνυμά της στέλνει.
  • Οποίος σπείρει τον Νοέμβρη ούτε σπόρο δεν Θα πάρει.
  • Της ελιάς το φύλλο κι αν χαθεί, πάλι θε να ξαναβρεθεί.
  • Όταν έρθει ο Νοέμβρης σιγομπαίνει ο χειμώνας.

.