Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  του Ε. ΜΑΛΟ

Περίληψη της ιστορίας
Ο Ρεμί είναι ένα παιδί μόνο και έρημο, έκθετο στον κόσμο, με μοναδικό στήριγμα μια καλή και αγαθή  γυναίκα που τον μεγάλωσε στοργικά. Αλλά ο άντρας της, όταν για κάποιο λόγο παθαίνει ένα ατύχημα και μένει ανάπηρος, τον πουλάει σ' έναν πλανόδιο θεατρίνο, που γυρίζει εδώ κι εκεί επικεφαλής ενός θιάσου από σκύλους! Έτσι, αρχίζει για τον Ρεμί μια ζωή γεμάτη τραγικές περιπέτειες, βάσανα και πίκρες, με μηδαμινές φωτεινές αχτίδες χαράς. Κι αν τα βγάζει πέρα, το χρωστάει στην τίμια καρδιά του, στην εξυπνάδα και την προκοπή του. Αλλά παντού και πάντα διακατέχεται από τη λαχτάρα να βρει τους χαμένους γονείς του. Θα τους βρει όμως ποτέ; Θα νιώσει άραγε κι αυτός το στοργικό χάδι και το φιλί της μάνας; Θα βρει πάλι την ηρεμία στην ζωή του;
Κριτική
Το κλασικό μυθιστόρημα του Έκτωρ Μαλό συγκίνησε και εξακολουθεί να συγκινεί εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Με την ανάγνωση κιόλας των πρώτων φράσεων σε διακατέχει μια μελαγχολία. Μια τραγική ιστορία ξετυλίγεται στις σελίδες που ακολουθούν. Νιώθεις ότι παίρνεις άμεσα μέρος στην περιπέτεια του Ρεμι για επιβίωση και στην προσπάθεια του να βρει τους γονείς του. Διαβάζοντας την ιστορία του Ρεμι γνωρίζεις μια άλλη πραγματικότητα που μπορεί εσύ να μην έχεις γνωρίσει. Σε κάνει να εκτιμάς αυτά που ψάχνει ο Ρεμι και όλα αυτά που θεωρείς δεδομένα. Προτείνω αυτά το μυθιστόρημα προς μελέτη,  διότι είναι καλό να γνωρίζουμε και την άλλη πλευρά της ζωής, που δεν είναι όλα αυτονόητα και πως μπορεί από  μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει η ζωή σου!!!


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα …
Ο Έκτωρ Μαλό διάσημος Γάλλος συγγραφέας γεννήθηκε στη Λα Μποιγ στις 20 Μαΐου του 1830 και υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς μυθιστοριογράφους του κόσμου. Γιος συμβολαιογράφου σπούδασε νομική στη Ρουέν και ως πολυγραφότατος έγραψε περισσότερα από 70 έργα από τα οποία τα περισσότερα είναι μυθιστορήματα.
ΕΛΕΝΗ Β.- ΜΑΡΙΝΑ Γ.-ΤΜΗΜΑ Β1