Τρίτη 22 Μαρτίου 2011


Παγκόσμια ημέρα νερού σήμερα

Νερό και άνθρωπος, ένας δεσμός ζωής! Ζωοποιό στοιχείο αλλά και θανάσιμη δύναμη το νερό, υποδέχεται, περιθάλπει και αναπτύσσει τη ζωή μέσα από τον αέναο κύκλο του. Άναρχο και απεριόριστο, ξεδιπλώνει κυρίαρχα τη δύναμή του μέσα από τις πρωτεϊκές μεταμορφώσεις του, που μοιάζουν να κρύβουν μέσα τους το νόημα και το σκοπό ζωής.
Σήμερα το πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ποσότητας και της υποβάθμισης της ποιότητάς του. Το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πηγές πόσιμου νερού, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές χώρες γίνεται κατασπατάληση του νερού και αλόγιστη ρύπανση των πηγών του και των υδροφόρων οριζόντων. Περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του ακάθαρτου νερού που καταναλώνουν και της έλλειψης βασικών υποδομών υγιεινής.
Συναισθήματα δέους και θαυμασμού για τη δύναμη και τη σημασία του νερού, ανάμεικτα με σκέψεις ανήσυχες και αποθαρρυντικές για το μέλλον του «διάφανου χρυσού» και το μέλλον της ανθρωπότητας γεννά η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.  Με το σύνθημα «Νερό για τη Ζωή» ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη δεκαετία 2005-2015 ως Διεθνή Δεκαετία για Δράση.

Nερό και κλιματολογικές αλλαγές βλ. το σχετικό video