Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011


Αυτοκίνητα από φρούτα

«Πράσινα» - στην κυριολεξία - αυτοκίνητα κατασκευασμένα από ανανάδες, μπανάνες και καρύδες μπορεί να κυκλοφορούν στους δρόμους σε δύο χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές στη Βραζιλία, οι οποίοι χρησιμοποιούν φυτικές ίνες για να δημιουργήσουν μία νέα γενιά υπερανθεκτικών εξαρτημάτων, αμαξωμάτων, ακόμα και τμημάτων του κινητήρα αναφέρει το tovima.gr (29/3/2011). Παράλληλα, άλλοι επιστήμονες στις ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα αυτοκίνητο του μέλλοντος από στάχτες άνθρακα!
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, με επικεφαλής τον δρα Αλσίδες Λεάο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», που παρουσίασαν την πρωτοποριακή εργασία τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στην Καλιφόρνια, ανέφεραν ότι η ενίσχυση του πλαστικού των οχημάτων με μικροσκοπικές ίνες από φρούτα, προσδίδει στο υλικό πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα. «Οι ιδιότητες αυτών των πλαστικών είναι απίστευτες», δήλωσε ο Λεάο.
Οπως είπε, τα «φρουτοπλαστικά» είναι ελαφρά αλλά πολύ δυνατά, περίπου 30% ελαφρύτερα και τρεις έως τέσσερις φορές δυνατότερα σε σχέση με ένα κοινό πλαστικό. Σύμφωνα με τους βραζιλιάνους ερευνητές, στο μέλλον διάφορα μέρη των αυτοκινήτων (π.χ. παρμπρίζ, προφυλακτήρες κ.α.) θα κατασκευάζονται από τέτοιες ενισχυμένες νανο-ίνες. Χάρη στο μικρότερο βάρος τους, θα μειώσουν το συνολικό βάρος του οχήματος, άρα και την κατανάλωσή του σε καύσιμα.


Η συνέχεια του άρθρου στην παρακάτω ιστοσελίδα  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=392389