Παρασκευή 22 Απριλίου 2011


 Έθιμα του Πάσχα στην Εύβοια

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Στο προαύλιο της εκκλησίας αφού συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες από κορμούς δέντρων την Μεγάλη Παρασκευή ανάβονται και η φωτιά διατηρείται μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Η φωτιά αυτή συμβολίζει, την φωτιά που είχαν ανάψει οι μαθητές του Χριστού κατά την διάρκεια της Δίκης. Οι μεγαλύτεροι του χωριού μας είπαν ότι το έθιμο το έφεραν οι παππούδες τους από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας. Οι τεράστιες φλόγες που αναπηδούν από τους κορμούς των δένδρων φωτίζουν την εκκλησία και δημιουργείται μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που ταιριάζει με το ύφος της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΙΣΤΙΑΙΑ
Τρεις επιτάφιοι στολίζονται από τους πιστούς των τριών ενοριών της πόλης. Οι επιτάφιοι με τους πιστούς που τους ακολουθούν συναντώνται στην κεντρική πλατεία. Τότε οι πιστοί που τους κρατούν συναγωνίζονται για το ποιος Επιτάφιος θα σηκωθεί πιο ψηλά. Συγχρόνως φαίνεται ποιος και είναι ο καλύτερα στολισμένος. Το θέαμα των τριών στολισμένων Επιταφίων είναι φαντασμαγορικό. Πάντως φέτος ο Επιτάφιος του Αγίου Αθανασίου ήταν ο καλύτερα στολισμένος.
ΑΓΙΟΣ
Μπροστά από την εκκλησιά έγινε η καύση του Ιούδα. Ένα έθιμο που απαντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όμως μας ήταν τελείως άγνωστο ότι γινόταν και στην Βόρεια Εύβοια.
ΚΕΡΑΣΙΑ
Την δεύτερη μέρα του Πάσχα έγινε και φέτος το έθιμο της Γκαμήλας. Από τα σπανιότερα έθιμα της Βόρειας Εύβοιας, ανεξήγητη η ερμηνεία του και για να το καταλάβει κανείς πρέπει να το δει από κοντά. Πάντως άνδρες του χωριού κατασκευάζουν με ξύλα, κουρελούδες, κρανίο αλόγου ομοίωμα ζώου φοβερού με σκοπό να περιφέρεται σε όλα τα σπίτια του χωριού να απαιτεί " φίλεμα" γιατί αλλιώς θα " τσακίσει τα κλίματα". Το τελετουργικό περιέχει ακόμη το τραγούδι του εθίμου, που τραγουδιέται σε όλα τα σπίτια. Το πέρασμα της Γκαμήλας αναμένεται από όλα τα νοικοκυριά που προσφέρουν κρασί, αυγά και τυρί. Στο τέλος μαζεύονται όλα τα φιλέματα και στήνεται γλέντι τρικούβερτο για αυτούς που " γύρισαν την Γκαμήλα".

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α. ΤΜΗΜΑ Β1