Κυριακή 1 Μαΐου 2011


Καλή Πρωτομαγιά σε όλους μας!!

Καλά τη γιορτάζουμε, αλλά τι γνωρίζουμε για αυτήν; Να, λοιπόν, κάποια πραγματάκια για τη μέρα που κάποιοι τρέχουν στους αγρούς και κάποιοι άλλοι στις πορείες.
Η πρώτη μέρα του Μαΐου, η Πρωτομαγιά, είναι μέρα αργίας για πολλές χώρες του κόσμου και είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών («σήμερα δεν είναι αργία, αλλά απεργία»), δηλαδή την ημέρα που τιμούνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο εορτασμός της όμως έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος.
Ο μήνας Μάιος πήρε το όνομά του από τη Μαία, που ταυτίζεται με την Ατλαντίδα νύμφη, μητέρα του Ερμή, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο μήνας. Η Μαία ταυτίζεται με τη ρωμαϊκή θεά της γονιμότητας Bona Dea, η εορτή της οποίας λάμβανε χώρα τον μήνα αυτό. Ήδη από τους Ρωμαίους, η αρχή του μήνα σηματοδοτούνταν από τον εορτασμό της Αγαθής Θεάς, ενώ σε όλη τη διάρκειά του τελούνταν γιορτές συνδεδεμένες με την ευφορία των αγρών.
Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και τον ερχομό της άνοιξης. Η πρώτη επίσημη γιορτή για τα λουλούδια ήταν τα Ανθεστήρια. Στα Ανθεστήρια «ξαναζωντάνευε» ο νεκρός  Ευάνθης θεός, επίθετο του Διόνυσου, που από το χυμένο αίμα του φύτρωσε το αμπέλι. Αντίστοιχο στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων δρώμενο της Πρωτομαγιάς ήταν η ανάσταση του Μαγιόπουλου, όπου ένας έφηβος μιμούνταν τον πεθαμένο Διόνυσο, ενώ κορίτσια τον στόλιζαν με άνθη και του τραγουδούσαν μέχρι που «αναστηθεί» και μαζί του και όλη η φύση.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.