Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011


Μια απλή κάμερα θα ανιχνεύει το ψέμα


Εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό υπολογιστή που συνδέεται με μια απλή κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει το ψέμα διαβάζοντας ουσιαστικά τις εκφράσεις του προσώπου και τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες αναφέρει η Ελευθεροτυπία (14/9/2011).

«Προς το παρόν διακρίνει επιτυχώς την αλήθεια από το ψέμα στα 2/3 των περιπτώσεων», υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, που παρουσίασαν το σύστημά τους σε Συνέδριο Επιστημών στη βόρεια Αγγλία.

Η διαστολή της κόρης του ματιού, το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, ανεπαίσθητες κινήσεις των χειλιών και τους στόματος, κούνημα της μύτης, βαριά αναπνοή, ακόμη και οι αλλαγές στα επίπεδα του άγχους είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το σύστημα προτού... απαντήσει.

«Συνδυάσαμε τα στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες δεκαετιών με νέους αλγόριθμους και τεχνικές καταγραφής των εκφράσεων», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ουγκέιλ. Και υπογραμμίζει τον λιγότερο «παρεμβατικό» χαρακτήρα του συστήματος σε σχέση με τον πολύγραφο, που απαιτεί εφαρμογή καλωδίων και συστημάτων στον ανακρινόμενο.

Μέχρι στιγμής μόνο εθελοντές έχουν «παίξει» αλήθεια ή ψέματα με τον αισθητήρα ψεύδους, αλλά πολύ σύντομα το σύστημα πρόκειται να χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες μετανάστευσης στα βρετανικά αεροδρόμια.

Μπορεί προς το παρόν το σύστημα να έχει σαφώς μικρότερη επιτυχία από τον πολύγραφο που εντοπίζει τα ψέματα στο 90% των περιπτώσεων, όμως οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι με μικρές βελτιώσεις θα μπορέσουν πολύ σύντομα να διεκδικήσουν αντίστοιχα ποσοστά.