Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011


To πράσινο σχολείο στο Μπαλί






Πάτησε το σχετικό βελάκι για να επιλέξεις τη γλώσσα του βίντεο

Δεν υπάρχουν πολλά σχολεία στον κόσμο που βρίσκονται στη μέση της ζούγκλας και είναι ευαισθητοποιημένα σε θέματα που αφορούν τον πλανήτη. Κατασκευασμένο αποκλειστικά από μπαμπού, φιλικό προς το περιβάλλον και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το Green School είναι ένα project του Τζον Χάρντι και της γυναίκας του Σίνθια. Σχεδιαστές κοσμημάτων και οι δύο, είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Μπαλί εδώ και 35 χρόνια και ξεκίνησαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα το 2007, όταν πούλησαν την επιχείρησή τους με σκοπό να κατασκευάσουν το πρώτο πράσινο σχολείο. Μέσα στη ζούγκλα και χτισμένο δίπλα στον ποταμό Αγιούνγκ, το multi-culti σχολείο έχει μια κεντρική κατασκευή σε σχήμα σπιράλ που είναι η μεγαλύτερη κατασκευή από μπαμπού στον κόσμο.
Το Green School λειτούργησε για πρώτη φορά το 2008 και εκτός από τα αγγλικά, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, οι μαθητές του σχολείου βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη φύση και αποκτούν γνώσεις για το περιβάλλον και για το πως μπορούν να προστατεύσουν τον πλανήτη. Στο σχολείο παρακολουθούν μαθήματα περίπου 120 παιδιά ηλικίας τριών έως δεκαέξι ετών με κοινό σημείο αναφοράς την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα οικολογίας.
Το σχολείο περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, γυμναστήριο, γήπεδα, εστίες, γραφεία και καφετέρια, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων και κηπουρική. Φυσικές πηγές ενέργειας των 75 κτιρίων του σχολείου είναι μία υδροηλεκτρική γεννήτρια και οι ηλιακοί συλλέκτες. Με 16 Δυτικούς και 12 Ινδονήσιους δάσκαλους, το Green School είναι το πρώτο σχολείο στο οποίο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν μπαμπού -που αποτελεί τοπικό προϊόν στην Ινδονησία-, λαχανικά και κακάο, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο χρήσιμες «πράσινες» συνήθειες. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά ή να παρέχει εθελοντική εργασία στο σχολείο, ακόμα και να προσφέρει μία υποτροφία σε ένα παιδί για να φοιτήσει στο μοναδικό περιβάλλον του Green School.



http://www.thea.gr/blog/311-To-Prasino-Sxoleio-sto-Mpali-article