Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012


Μην το πεις πουθενά είναι μυστικό...

Γιατί ενδιαφερόμαστε τόσο για τους γύρω μας; Γιατί το κουτσομπολιό
(ή ...κοινωνική κριτική, όπως το αποκαλούν κάποιοι) μας δίνει ευχαρίστηση;
Οι ψυχολόγοι απαντούν πως αυτή η ανάγκη έχει τις ρίζες της στις πρωτόγονες κοινωνίες, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας το λόγο και να
σχηματίζουν μεγαλύτερες ομάδες. Η συνομιλία μεταξύ των ανθρώπων τόνωνε το αίσθημα πως ανήκουν κάπου και πως είναι αποδεκτοί από τα άλλα άτομα της ομάδας τους.
Άρχισαν να ανακαλύπτουν πως με μερικά άτομα ταίριαζαν περισσότερο και μοιράζονταν γενικές και προσωπικές πληροφορίες. Επειδή το κουτσομπολιό είναι μια διεργασία που δεν απαιτεί προσπάθεια ή σκέψη και ταυτόχρονα απομακρύνει το μυαλό μας από τα δικά μας προβλήματα, αποτελεί μια διέξοδο από την καθημερινότητα και ταυτόχρονα συσφίγγει το δεσμό μας με το άτομο που συζητάμε.
Με αυτόν τον τρόπο τονίζουμε πως για μας είναι αρκετά σημαντικό πρόσωπο ώστε να μοιραστούμε μαζί του εμπιστευτικές πληροφορίες.
Στη σύγχρονη εποχή, στις μικρές κοινωνίες το κουτσομπολιό αποτελεί μια συνηθισμένη δραστηριότητα,. Στις μεγαλύτερες πόλεις όμως, η αποξένωση του ατόμου και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να οδηγήσουν το απλό κουτσομπολιό σε φαρμακερά σχόλια και τη διασπορά επικίνδυνων για το θύμα φημών.
'Όλοι μας έχουμε βρεθεί με κάποιο φίλο ή φίλη και έχουμε ανταλλάξει ιστορίες για κάποιο κοινό γνωστό. Αλλά και όλοι μας έχουμε νιώσει οργή και αμηχανία μόλις μάθαμε ότι κάποιος διασπείρει άσχημες φήμες για εμάς.
Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά το κουτσομπολιό για ιδιοτελείς σκοπούς. Θέλουν να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος και όταν δεν έχουν κάτι να διηγηθούν κατασκευάζουν ιστορίες σε βάρος κάποιου που δεν μπορούν να θίξουν με άλλο τρόπο, ώστε να φανούν ανώτεροι και καλύτεροι χαρακτήρες στα μάτια των άλλων. Όταν αυτό γίνεται συστηματικά, έχει αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένουν. Αντί οι φίλοι τους να τους περιβάλλουν με αγάπη και θαυμασμό, αρχίζουν να απομακρύνονται, φοβούμενοι πως και οι ίδιοι θα δεχτούν τα φαρμακερά βέλη του κουτσομπόλη.