Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011


ΠΑΡΙΣΙ

Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Ιδρύθηκε πριν από 2000 χρόνια, σε μια νησίδα του ποταμού Σηκουάνα την Ιλ-Ντε-Λα-Σιτέ, 375 χιλιόμετρα από τις εκβολές του στη Μάγχη, Όμως, το σύγχρονο Παρίσι έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τις όχθες του ποταμού. Η κυρίως πόλη έχει έκταση 105 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το ευρύτερο Παρίσι, που αποτελείται από διάφορα προάστια και άλλες περιοχές, εκτείνεται γύρω από την κυρίως πόλη προς όλες τις κατευθύνσεις και έχει έκταση 2,320 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κάτοικοι της κυρίως πόλης είναι 2,152,000, ενώ της μητροπολιτικής περιοχής είναι 10,210,059.
Το Παρίσι δίκαια ονομάστηκε “Πόλη του Φωτός”, γιατί κατά την περίοδο του Διαφωτισμού και μετά, κατάφερε να διατηρήσει τη σπουδαιότητά του ως κέντρο εκπαίδευσης και πνευματική αναζήτηση. Επί αιώνες το Παρίσι παραμένει μία από τις σημαντικότερες και γοητευτικότερες πόλεις στον κόσμο. Η πόλη αυτή προσφέρεται για επιχείρηση και εμπορική δράση, για σπουδές, για πνευματική καλλιέργεια, καθώς και για αναψυχή. Επίσης, φημίζεται για την τέχνη της γαστρονομίας, την υψηλή ραπτική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την κοινότητα των διανοουμένων
        του. Ο ποταμός με τον οποίο έχει ταυτίσει το όνομά του το Παρίσι, είναι ο ποταμός Σηκουάνας. Ο ποταμός αυτός, ρέει επί 13 χιλιόμετρα μέσα στο κέντρο της πόλης και διαρρέει 10 από τα 20 διαμερίσματά της.
Τα δύο δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Παρισιού, είναι ο πύργος του Άιφελ και του Λούβρου. Το Λούβρο είναι, στην ουσία, ένα φρούριο. Σήμερα, το μουσείο του Λούβρου καταλαμβάνει το κέντρο του παλιού, ενώ η βόρεια πτέρυγα στεγάζει το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών και τo Υπουργείο Οικονομικών.
Ότι και να πούμε για το Παρίσι, δεν μπορούμε να το περιγράψουμε μόνο με λίγα κοσμητικά επίθετα. Γιατί το Παρίσι ήταν, είναι και θα είναι μία από τις ωραιότερες και πιο μυστηριώδεις πόλεις του κόσμου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α. ΤΜΗΜΑ Β1