Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011





ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Στην Αλβανία τα Χριστούγεννα όσοι είναι Χριστιανοί στολίζουν δέντρο, τρώνε γαλοπούλα με μια γέμιση, που λέγεται «περσές». Το περσές είναι ένα ζυμωτό ψωμί από καλαμπόκι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Το συκώτι το τσιγαρίζουν με δυόσμο και ρίγανη.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βάζουν γάλους να τσακώνονται, βάζοντας στοιχήματα. Μαζεύεται όλη η γειτονιά και όποιος κερδίζει παίρνει τον καλύτερο γάλο ή τα χρήματα. Η βασιλόπιτα στην Αλβανία είναι για τους Αλβανούς μια πίτα, που η γέμισή της είναι από χοιρινό κρέας και κρεμμύδι.
Οι γάμοι στην Αλβανία είναι τελείως διαφορετικοί. Παλιά δεν είχαν εκκλησίες. Τα ζευγάρια πήγαιναν στο δημαρχείο και δήλωναν πως θα παντρευτούν. Την Πέμπτη το σόι του γαμπρού πάει και παίρνει την προίκα της νύφης. Παρασκευή πάνε οι φίλοι και γνωστοί της νύφης στο σπίτι της και φίλοι και γνωστοί του γαμπρού στο σπίτι του. Το Σάββατο βράδυ η νύφη έκανε τραπέζι στους συγγενείς της. Την Κυριακή ο γαμπρός πριν τις 12 το πρωί πάει μαζί με την αδελφή του και ένα μικρό παιδί (συνήθως αγόρι). Το αγόρι κρατούσε ανθοδέσμη και  πήγαινε και έπαιρνε τη νύφη από το σπίτι της. Στη νύφη και στο γαμπρό, όταν φεύγουν από το σπίτι, ρίχνουν ρύζι, καραμέλες και χρήματα. Πίσω τους σπάνε ένα μπουκάλι ρακί για να διώξει τα κακά μακριά τους. Η πεθερά τους περιμένει μ΄ένα καρβέλι ψωμί και στα χέρια της βαστά ένα κουτάλι μέλι.
Όταν χτίζουν ένα σπίτι, σφάζουν ένα αρσενικό αρνάκι εκεί όπου θα κτισθεί το σπίτι. Το τρεχούμενο αίμα του ζώου είναι καλό σημάδι και φανερώνει πως το σπίτι δε θα πάθει τίποτα κακό. Το κεφάλι του αρνιού κατόπιν το κρεμούν έξω από το σπίτι για να διώξει τα κακά πνεύματα.
ΑΙΜΙΛΙΑ Α. ΤΜΗΜΑ Β1