Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011




Ένα σύγχρονο διαφορετικό σχολείο

Το σχολείο είναι ένας χώρος, όπου τα παιδιά περνούν ένα ικανοποιητικό μέρος της ζωής τους, μαθαίνοντας πολύτιμα στοιχεία για τη ζωή και τον κόσμο.
Αρχικά, ένα σύγχρονο διαφορετικό σχολείο δε θα πρέπει να περικλείεται από τους τέσσερις τοίχους μιας τάξης αλλά να είναι ένας όμορφος χώρος που να είναι ικανός να προσφέρει στα παιδιά εκτός από πολλές γνώσεις, ηρεμία, χαρά, ευχαρίστηση και γαλήνη.
Συγκεκριμένα, οι τάξεις θα μπορούσαν να έχουν χαρούμενα και ζωντανά χρώματα και οι τοίχοι να ήταν γεμάτοι από αφίσες, ζωγραφιές και παιδικά όνειρα. Ακόμα, πιστεύω πως θα ήταν καλό να υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, θρανία ταξινομημένα σε ομάδες και κάθε μαθητής να έχει το δικό του laptop, ώστε να γίνεται το μάθημα πιο συναρπαστικό.
Έπειτα, ο καθηγητής πρέπει να έχει άψογη σχέση με τα παιδιά, να τ΄αγαπά και να έχει όρεξη να τους μεταδώσει όλες τις χρήσιμες γνώσεις του. Οι σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι τρυφερές χωρίς αυτό να ξεπερνά τα όρια.
Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι σύμβουλος των παιδιών και συγχρόνως βοηθός τους, προκειμένου να ξεπερνούν όλες τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα μαθήματα, στο οικογενειακό περιβάλλον και γενικά στη σχολική ζωή. Ένας τέτοιος εκπαιδευτικός θα πρέπει να επιστρέψει στη μαιευτική διδασκαλία του Σωκράτη, δηλαδή να αντλεί τις γνώσεις από τους ίδιους τους μαθητές, κάνοντας ερωτήσεις.

Bλασία Μ. Β2