Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011


Η ιστορία της μουσικής

Tα παλιά χρόνια οι άνθρωποι χόρευαν και τραγουδούσαν για να υμνήσουν τους θεούς ή για να γιορτάσουν σημαντικά γεγονότα, όπως ένα πετυχημένο κυνήγι ή μια πλούσια σοδειά. Οι χοροί είναι συχνά κυκλικοί ακριβώς γιατί απεικονίζουν τον κύκλο και ακόμα γιατί ο κύκλος είναι ένα κλειστό αδιαπέραστο σχήμα, που δεν αφήνει το κακό να περάσει, στην οικογένεια, στην ομάδα, στην κοινότητα. Ο Πλάτωνας στους Νόμους αναφέρει ότι ο χορός πηγάζει από τη φυσική επιθυμία όλων των νεαρών πλασμάτων να κινήσουν το σώμα τους για να εκφράσουν την ιδιαίτερη χαρά τους. Το ψυχαγωγικό στοιχείο κυριαρχεί στους χορούς του καρναβαλιού, το πανηγύρι αποτελεί κοινωνικό γεγονός, που αναμένεται όλο σχεδόν το χρόνο και παραμένει στη μνήμη ως σημαντική φάση της ανθρώπινης κοινοτικής ζωής.
Ο χορός και η υποκριτική συνδέονται στενά και πολλοί χοροί αφηγούνται μια ιστορία. Οι ομαδικοί χοροί που παρουσιάζουν μια δραματική ιστορία ονομάζονται χορόδραμα. Ο χορός συνοδεύεται από μουσική και τραγούδι, ενώ οι χορευτές συχνά χρησιμοποιούν και παντομίμα. Το κατακάλι είναι ένα εντυπωσιακό χορόδραμα από τη Νότια Ινδία. Χρονολογείται από το 16ο αιώνα και είναι ακόμα δημοφιλές. Στις παραστάσεις, οι τραγουδιστές αφηγούνται ιστορίες ινδουιστικών θρύλων, ενώ οι χορευτές τις αναπαριστούν με τη γλώσσα του σώματος.
Το μπαλέτο συνδυάζει χορό, μουσική και παντομίμα με πανέμορφα κουστούμια και σκηνικά. Γεννήθηκε πριν 400 και πλέον χρόνια στην Ευρώπη.
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα άνθησε πραγματικά, μια και οι αρχαίοι Έλληνες έγραψαν εκπληκτικά δραματικά έργα. Το 15ο και 16ο αιώνα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οργάνωναν θεατρικές παραστάσεις κατά τις επετείους των χριστιανικών γιορτών. Τα  έργα βασίζονταν σε ιστορίες από τη Βίβλο και παίζονταν μέσα σε άρματα, δηλαδή άμαξες που τις περιέφεραν στην πόλη.
Οι όπερες είναι θεατρικά έργα στα οποία οι πρωταγωνιστές αφηγούνται τραγουδιστά την ιστορία και τα συναισθήματά τους στο κοινό με τη συνοδεία ορχήστρας, ενώ υπάρχει και χορωδία. Η όπερα γεννήθηκε στην Ιταλία στις αρχές του 17ου αιώνα. Η όπερα του Πεκίνου, που στα κινέζικα ονομάζεται Τζινγκ Σι λειτουργεί εδώ και 200 χρόνια. Συνδυάζει μουσική, τραγούδια, πεζό λόγο, παντομίμα και ακροβατικά.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ Κ.- ΒΟΥΛΑ Μ. - ΤΜΗΜΑ Β2