Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011


H Mουσική

Η μουσική χρονολογεί την ιστορία της παράλληλα με την εξέλιξη της γλώσσας. Καθώς η γλώσσα χρησιμοποιείται στην έκφραση παραστάσεων και εννοιών, έτσι και η Μουσική αποδεικνύεται ως απαραίτητη ανάγκη της ζωής στη διερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης στο σύνολο των εκφάνσεών της.
Οι ήχοι είναι δονήσεις, δηλαδή μικρές κινήσεις του αέρα. Τα μουσικά όργανα, που παράγουν ήχο όταν φυσάμε, λέγονται πνευστά. Τα έγχορδα μουσικά όργανα έχουν τεντωμένες χορδές που πάλλονται και παράγουν ήχο. Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα παράγουν ήχο με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού.
Η ορχήστρα ονομάζεται ένα σύνολο μουσικών που παίζουν διάφορα όργανα. Το μεγαλύτερο είδος της ορχήστρας ονομάζεται συμφωνική και συνήθως αποτελείται από 80 περίπου. Η συμφωνική ορχήστρα περιλαμβάνει έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα. Εμφανίστηκε το 18ο αιώνα, όταν οι συνθέτες άρχισαν να γράφουν τη λεγόμενη συμφωνική μουσική. Στην Ιαπωνία η μουσική γκαγκάου παίζεται σε ναούς και στην αυλή του αυτοκράτορα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 1000 ετών. Μια ορχήστρα γκαγκάου περιλαμβάνει 20 διαφορετικά όργανα.
Τα μουσικά όργανα χρησιμοποιήθηκαν ως αναντικατάστατα μέσα για μαγεία και λατρεία, για τέχνη, για ψυχαγωγία, για παιδεία και επικοινωνία. Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν μουσικά όργανα όπως η λύρα και ο αυλός που ήταν ευρύτερα διαδεδομένα στους πολιτισμούς της Μεσογείου. Αργότερα αυτά τα όργανα υιοθετούνται από τους Ρωμαίους.

ΒΟΥΛΑ Μ. ΤΜΗΜΑ Β2