Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011


Erin Brockovich

Στις ελεύθερες ώρες του ο άνθρωπος μπορεί να χαλαρώσει βλέποντας μια ποιοτική ταινία.  Παρακολουθώντας μια ταινία αισθάνεσαι διάφορα συναισθήματα. H ταινία είναι έργο τέχνης και όπως όλα τα έργα τέχνης έχει έναν σκοπό: να αφυπνίσει τις αισθήσεις μας και να μας παρασύρει στα δικά της μονοπάτια. Μια ταινία που με έχει εντυπωσιάσει και μου έδωσε κάποια διδάγματα είναι η Erin Brockovich. Ο Steven Soderberh,που είναι ο σκηνοθέτης του έργου, είναι ένας πολύ ταλαντούχος και εμπνευσμένος σκηνοθέτης. Το εξαιρετικό σενάριο της Susanna Grαnt είναι ένα άπο τα πιο καλογραμμένα δομημένα και έξυπνα σενάρια της τελευταίας δεκαετίας. Η Αμερικανίδα ηρωίδα με το παράξενο όνομα Erin Brockovich είναι υπαρκτή, όπως και η ιστορία της. Στη μεγάλη οθόνη μεταφέρθηκε με πρωταγωνίστρια την Julia Roberts 2000 και πρόκειται για ένα σύγχρονο δικαστικό θρίλερ (με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ).

Η Erin Brockovich είναι χωρισμένη και μητέρα τριών παιδιών. Αναζητεί μάταια εργασία, και τελικά προσλαμβάνεται σαν γραμματέας σε ένα δικηγορικό γραφείο του LOS ANGELES. Εκεί ανακαλύπτει μια υπόθεση μολυσμένου νερού σε μία μικρή κοινότητα, η οποία σκόπιμα αποσιωπείται. Πείθει το αφεντικό της και ξεκινά μια νέα έρευνα από το μηδέν. Οι κάτοικοι της μικρής πόλης είναι επιφυλακτικοί και δεν ανοίγονται, η Erin όμως καταφέρνει να τους πείσει με την ικανότητά της να τους μιλήσει ειλικρινά και συμπονετικά.
 Για μια ακόμη φορά το Hollywood καταπιάνεται με την ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου που τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα. Στην περίπτωση αυτή η Erin Brockovich σύρει στα δικαστήρια την εταιρία Pacific Gas & Electric για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στον υδροφόρο ορίζοντα της μικρής πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διακανονισμό στα αμερικάνικα δικαστικά χρονικά. 333 εκ. δολάρια (1 δις δραχμές). Η ταινία κατέκτησε την κορυφή στο US BOX OFFICE από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της όπου και παρέμεινε για τρεις εβδομάδες. Βασικό ρόλο στην ανάδειξη της ταινίας παίζει η Julia Roberts . Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο ρόλος της, καθώς η πρωταγωνίστρια περπάταγε με τα ψηλοτάκουνα γοβάκια της τη μίνι φούστα της στους διαδρόμους της εταιρίας. Αλλά και όταν υποστηρίζει με πάθος την γνώμη της στο δικαστήριο. Εντυπωσιακή ήταν ακόμα η προσπάθειά της να πείσει τους κατοίκους της μικρής πόλης. Η Erin ήταν η καλύτερη ερμηνεία της Julia Roberts η οποία κέρδισε και το πρώτο όσκαρ.
  Η ταινία αυτή είναι μια από καλύτερες που έχω δει και αυτό γιατί εκτός από διασκέδαση που σίγουρα σου προσφέρει μια ταινία έχει και ένα διδακτικό νόημα .Το οποίο είναι ότι άνθρωπος δεν πρέπει να αποθαρρύνεται και να τα παρατάει όταν η αλήθεια και το δίκιο είναι με το μέρος του. Ακόμα, το έργο αυτό έχει οικολογική σημασία, καθώς παρουσιάζει τον αγώνα μιας γυναίκας να αντιμετωπίσει μια οικολογική καταστροφή. Αυτή τη ταινία την προτείνω ανεπιφύλακτα. Όποιος την δει αυτά την ταινία θα την αγαπήσει αμέσως. Είναι μια ταινία, που, αν δεν την έχει δει κάποιος, αξίζει να το κάνει και αν την έχει δει αξίζει να την ξαναδεί.
EΛΕΝΗ Β. ΤΜΗΜΑ Β1