Πέμπτη 21 Απριλίου 2011



Ήθη και έθιμα Μεγάλης Πέμπτης

Από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα καλιτσούνια (χειροποίητες τυρόπιτες με μυζήθρα που παλιά γινόταν τηγανιστά και όχι στο φούρνο, όπως γίνεται σήμερα με τα καλούμενα λυχναράκια), τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες. Η λαμπροκουλούρα δεν έχει στη μέση τρύπα, όπως τα μικρά κουλούρια σήμερα για λόγους οικονομίας και στο κέντρο της μπαίνουν κανονικά τρία κόκκινα αυγά, όσα και η Αγία Τριάδα. Το Πάσχα οι σύντεκνοι (οι νονοί) πηγαίνουν στους βαφτισιμιούς τους το κουλούρι της Λαμπρής, κόκκινα αβγά και το κερί της Ανάστασης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΜΑΛΙΑ Κ. ΤΜΗΜΑ Β2

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αβγά. Για το λόγο αυτό η ημέρα λέγεται Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη. Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Εκτός από τα αβγά τη μέρα αυτή φτιάχνονται και τα πασχαλινά τσουρέκια. Τη Μεγάλη Πέμπτη στην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα 12 Ευαγγέλια και αναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι ώστε το πρωί της επόμενης μέρας να είναι έτοιμος να δεχθεί το σώμα του χριστού κατά την Αποκαθήλωση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΑΣΩ Β. ΤΜΗΜΑ Β1

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κρήτη φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα τον Ιούδα, τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον οποίο κτυπούν για την αισχρή προδοσία του.

ΒΟΥΛΑ Μ. ΤΜΗΜΑ Β2